Kotona ollaan taas! Jopahan on kummallista. Lauantaina tulin siis kotimaahan, pitkästä aikaa. Edelleen on ihan epätodellinen olo, vaikka en kolmea kuukautta pitempään ollut, ehdin kuitenkin tottua siihen ajatukseen, että oleskelen ja asustelen jossain muualla kuin kotona. Kiva on kuitenkin olla, haikea mieli jäi Berliiniin ja täällä olen vain onnellinen siitä, että olen omassa kodissa, vanhempien luona voi mennä vaikka käväisemään, kaverit on lähellä ja kaupassa myyjät ymmärtää suomea. (tosin itselläni on meinannut tuottaa ongelmia tämä suomen kielellä asiointi, meinaa aina siinä kassalla tulla saksaa...)

Berliini oli hieno. Alusta loppuun asti pidin kaupungista, ihan lopuksi kaikkein eniten. Berliini on kaunis, meluisa, köyhä, historiallinen, kansainvälinen ja vähän ehkä jopa semmoinen kaupunki, jonka kanssa on vaikeaa tulla ihan tutuksi. Alkuun olin jotenkin tosi häkeltynyt siitä, että historia oli joka paikassa mukana elämässä. Toisinaan sitä tuli joka tuutista jopa ihan liikaa, Saksan ja Berliinin historia kun nyt ei vaan ole niitä helpoimmin käsiteltäviä asioita... Sittemmin opin kuitenkin huomaamaan, että kaiken sen (amerikkalaisille)turisteille tarkoitetun hössötyksen ja toisinaan jopa vähän tekopyhältä tuntuvan muistelutouhun alla oli kuitenkin ihan aitoa katumusta ja vilpitöntä (?) anteeksipyyntöä historian tapahtumien vuoksi.

Toki Berliinissä on muutakin kuin se historia. Se on kaunis kaupunki, erityisesti mielestäni sen vaihtelevaisuuden vuoksi. Berliinissä lähes jokainen kaupunginosa on oma pieni kaupunkinsa, jossa tunnelma, rakennukset ja ihmiset ovat aivan erilaisia kuin muualla. Mielestäni oli hauska sattuma, että asuin Steglitzissä, joka on yksi Länsi-Berliinin varakkaista ja tyylikkäistä asuinalueista, ja kävin töissä Kreuzbergissä, joka on kaikkea muuta. Kuitenkin viihdyin ehkä jopa paremmin Kreuzbergissä, siellä oli enemmän tunnelmaa. Monet asuinalueet tai kaupunginosat ovat Berliinissä mielestäni liian siistejä, kaikki on ojennuksessa ja ihmisetkin ovat hillitympiä.

Kaiken kaikkiaan kolme kuukautta Berliinissä olivat antoisia, kiitos harjoittelijatyttösten, ohjaajan ja kaikkien muiden ihmisten, joita kohtasimme. Paljon uutta tuli opittua (toivottavasti ainakin), ja kyllä Berliiniin ikävä jää. Onneksi siellä on helppo mennä käymään, ja onhan koti aina koti :)

R